העתיד הירוק של הערים- הקשר בין מתקני חניה לבין קיימות
בעידן בו נושא הקיימות עומד בראש סדר היום, תחום התחבורה העירונית חייב לעבור התאמות שיאפשרו שימוש יעיל יותר במשאבים תוך צמצום ההשפעה הסביבתית. אחד התחומים המרכזיים בהקשר זה הוא פתרונות החניה, כאשר שילוב מתקני חניה כמענה למצוקת החניה לצד דרישות הקיימות והפיתוח העירוני העתידי.
אם בעבר חניונים נבנו מתוך מחשבה רק על ניצול שטח, כיום ברור כי הפתרונות הנכונים ביותר הם אלו שמקטינים את טביעת הרגל האקולוגית, מפחיתים פליטת מזהמים, ומשלבים טכנולוגיות חכמות וחדשניות. מתקני חניה אוטומטיים, חצי-אוטומטיים ומכפילי חניה מהווים חלק בלתי נפרד מהמעבר לערים ירוקות יותר, ומשלבים את יתרונות הקיימות עם יעילות תחבורתית.
כיצד מתקני חניה תורמים לסביבה?
יש מספר דרכים בהן מתקני חניה תורמים לסביבה:
- חיסכון בשטח ובנייה קומפקטית-
מצוקת הקרקע בערים הגדולות מחייבת חשיבה מחודשת על הדרך שבה מנצלים את השטח הזמין. מתקני חניה חכמים מאפשרים חניה לגובה, מה שמקטין את הצורך בבניית חניונים תת-קרקעיים גדולים או בפריסת שטחי אספלט נרחבים. לדוגמה, מכפילי חניה מאפשרים להגדיל את מספר החניות ללא צורך בהרחבת השטח הבנוי, והם מהווים פתרון אידיאלי למיזמי התחדשות עירונית בהם המקום מוגבל.
גם מתקני חניה אוטומטיים מנצלים שטח בצורה אופטימלית, שכן הם אינם מחייבים רמפות רחבות לתמרון רכבים ואינם דורשים שטחי מעבר גדולים כמו חניונים רגילים.
- הפחתת עומסי תנועה וזיהום אוויר-
זיהום אוויר הנגרם מכלי רכב הוא אחת הבעיות המרכזיות בערים הגדולות. מחקרים מצביעים על כך כי נהגים מבזבזים בממוצע כ-20 דקות ביום (!) בחיפוש אחר מקום חניה, וכתוצאה מכך תורמים משמעותית לפליטת מזהמים ולבזבוז דלק. מתקני חניה מפחיתים את הצורך בשיטוט מיותר ומאפשרים תהליך חניה נוח ויעיל. הנהג מניח את רכבו על פלטת החניה הייעודית או בתא החניה הייעודי, מבלי לערוך סיבובים רבים לחיפוש חניה ובכך מצטמצמים משמעותית פליטות גזי החממה וזיהום האוויר.
לדוגמא, מערכת החניה החצי-אוטומטית Combilift 543 של חברת WÖHR מציעה חיסכון של 39% באנרגיה ו-38% בפליטות מזהמים. גם מערכת החניה המכאנית Parklift 450 חוסכת 31% בצריכת האנרגיה ו-25% בפליטות הפחמן בהשוואה לחניון תת-קרקעי רגיל. היתרונות האלה זיכו את המתקן בתואר מתקן החניה הראשון בעולם בעל הצהרה סביבתית (EPD) לפי התקן הבינלאומי ה-ISO 1420.
- תמיכה במעבר לתחבורה חשמלית
הרכבים החשמליים מהווים חלק מהמהפכה הירוקה. עם זאת, על מנת שיהפכו לנפוצים יותר, יש צורך בתשתיות טעינה מתאימות. במדינות רבות, עמדות טעינה משולבות כברירת מחדל במתקני חניה רובוטיים.
בישראל, לעומת זאת, אין חובה חוקית לכלול עמדות טעינה בחניונים רובוטיים. בינואר 2022 אף פטרה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את היזמים מהחובה להתקין תשתית לעמדות טעינה לרכב בבניינים שבהם החניה רובוטית.
המצב עלול להוות חסם משמעותי עבור בעלי רכבים חשמליים בישראל גם בהווה, וגם בעתיד, שכן מאחר ומתקני חניה לרוב מתוכננים לשימוש של 30-40 שנה, חוסר בתשתיות טעינה עלול להגביל את האפשרות של בעלי דירות לעבור לשימוש ברכב חשמלי בעתיד.
עם זאת, יכולים להעיד מהשטח כי קבלנים רבים מבינים את הצורך, כך שגם בפרויקטים עם מתקני חניה מותקנות עמדות טעינה חשמלית על משטח החניה או בפלטות עצמן.
מה צופן העתיד?
ערים רבות ברחבי העולם כבר מכירות בכך שחניונים לא חייבים להיות "שטחים מבוזבזים", אלא יכולים להפוך לחלק אינטגרלי מהתפיסה הירוקה של העיר, ולכן כבר מאמצות פתרונות חניה חכמים כחלק מהתכנון האורבני שלהן.
לאור זאת, אנחנו צופים התפתחות במספר תחומים. האחד, שיפור איכות מתקני החניה, כך שיוכלו להתמודד עם אתגרים טכנולוגיים חדשים. השני, פיתוח פתרונות חניה חדשניים, כולל מערכות דיגיטליות לניהול חניה וחיבור מתקני חניה לרשתות תחבורה חכמות, כולל שיתוף רכבים. ולבסוף, חיזוק הקשר עם גורמים רגולטוריים לטובת הפיכת מערכות חניה המשלבות טעינה חשמלית מובנית לחלק בלתי נפרד מהתכנון העירוני העתידי. כל אלה כמובן ידרשו מערכת שירות מקצועית ומיומנת שתדע להתמודד עם המערכות המתקדמות לאורך השנים.
השורה התחתונה – מתקני חניה הם חלק מהעתיד הירוק
מתקני חניה חכמים מהווים חלק בלתי נפרד מהעתיד העירוני. הם מספקים פתרון לבעיית מצוקת החניה תוך הפחתת עומסי תנועה, צמצום פליטות מזהמים ושילוב תשתיות טעינה חשמליות. ככל שהמודעות לקיימות עולה, כך גוברת החשיבות של פתרונות חניה חדשניים, אשר מאפשרים לא רק מענה למצוקת החניה אלא גם שמירה על הסביבה.