האתגר החדש בתכנון החניה- מכוניות הולכות וגדלות
תחזיות שונות ניבאו כי בעתיד המכוניות יהיו קטנות וקלות יותר לאור הדרישות הסביבתיות, אך המציאות מוכיחה אחרת. כלי הרכב המודרניים הולכים וגדלים במידותיהם, מה שמעמיד אתגר משמעותי עבור מתכנני מקומות חניה, ויוצר צורך דחוף במתקני חניה גמישים עבור מגוון רחב של מידות ומשקלים.
הסיבות לגדילת המכוניות
מגוון שיקולים הובילו לכך שבשנים האחרונות גדלו כלי הרכב, דרישות בטיחות מוגברות, הפחתת פליטות מזהמים, מגמות אופנתיות, ודרישות נוחות ושטח פנימי רחב הם רק חלק מהם. רכבי שטח (SUV) למשל, מהווים כיום נתח משמעותי משוק הרכב והם רחבים ב-10-11 ס"מ ממכוניות נוסעים רגילות. במקביל, גם משקל כלי הרכב עלה משמעותית, במיוחד משקלם של רכבים חשמליים המצוידים בסוללות כבדות, אשר חלקם מגיעים למשקל עצמי של מעל 2,500 ק"ג.
על מנת לתת מענה יעיל לצרכים המשתנים של שוק הרכב, ניתן לנקוט בכמה צעדים:
1. הגדלת ממדי החניה הסטנדרטיים- מתקני החניה המודרניים נדרשים להתאים את ממדיהם לרוחב ואורך הרכב הממוצע. פתרונות אלו כוללים הרחבת מקומות חניה ל-2.65 מטר ברוחב ועד 5.20 מטר באורך, על מנת לאפשר כניסה ויציאה נוחה גם לרכבים רחבים וכבדים כמו רכבי שטח ורכבים חשמליים.
2. מערכות חניה מודולריות- מערכות חניה חכמות, כמו מכפילי חניה מכאניים, חניונים חצי-אוטומטיים או חניונים רובוטיים אוטומטיים, מאפשרות תכנון גמיש של מקומות חניה. המערכות האלו מסוגלות לשנות את מבנה החניה כך שיתאים לרכבים בגדלים שונים, באמצעות פלטפורמות ניתנות להתאמה.
3. חיזוק מבני המתקן- העלייה במשקל כלי הרכב, במיוחד רכבים חשמליים בעלי סוללות כבדות, מחייבת תכנון מתקנים שיכולים לשאת עומסים גבוהים. מתקנים אלו מתוכננים לעמוד בעומסים של עד 3,000 ק"ג לכל מקום חניה, באמצעות שימוש בחומרים אמינים וחזקים ובטכנולוגיות מתקדמות
4. שילוב טכנולוגיות טעינה לרכבים חשמליים- שילוב עמדות טעינה במתקני החניה נעשה חלק בלתי נפרד מתהליך התכנון. מערכות אוטומטיות יכולות לכלול עמדות טעינה הממוקמות בנקודות גישה נוחות ובטיחותיות, תוך התחשבות בצריכת החשמל הגבוהה הנדרשת.
5. אינטגרציה של פתרונות חכמים- באמצעות חיישנים ומערכות ניהול חניה מתקדמות, ניתן לעקוב בזמן אמת אחרי המצב התפעולי של המתקנים ולהתאים את אופן השימוש לגודל ומשקל הרכבים החונים.
התאמת מתקני החניה לדרישות החדשות
על רקע זה, תכנון מתקני החניה נדרש להתאים את עצמו למציאות המשתנה. מערכות חניה חכמות- מתקני חניה מכאניים, חצי-אוטומטיים, ואוטומטיים- מציעות פתרון גמיש ויעיל לשימוש אופטימלי במרחב החניה. במתקנים מסוג זה, ניתן לתכנן מקומות חניה המותאמים לכלי רכב גדולים, כולל אפשרות לשילוב מתקני טעינה לרכבים חשמליים, המותאמים לעומסים ולמידות העכשוויות.
בהקשר הזה למערכות חניה מותאמות יש יתרון משמעותי:
- ניצול מיטבי ויעיל של שטח מוגבל- להגדלת מספר מקומות החניה
- בטיחות ונגישות- מערכות מתקדמות עומדות בתקני בטיחות מחמירים ומותאמות לנהגים עם מוגבלויות
- חסכון בעלויות- מתקנים חניה יכולים לחסוך עלויות חפירה ובנייה משמעותיות לעומת חניונים קונבנציונליים
- התאמה לעתיד- שילוב עמדות טעינה חשמליות במערכות חניה שונות חוסך באנרגיה ומפחית זיהום סביבתי
עלייה במידות ובמשקל כלי הרכב היא עובדה מוגמרת שמשנה את פני התכנון העירוני בכלל ואת תחום החניה בפרט. לכן, בזמן תכנון פרויקטים חדשים, חשוב לשלב פתרונות חניה מתקדמים שיבטיחו מענה הולם לאורך שנים.
(מבוסס על כתבה מאתר WÖHR)