סיום תמ"א 38 - מה יעלה בגורל מתקני החניה?

תמ"א 38, תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה, עומדת בפני סיום. התוכנית, שהחלה בשנת 2005, נועדה לשפר את עמידותם של מבנים ישנים ולהוסיף דירות חדשות באמצעות תמריצים כלכליים ליזמים ולבעלי דירות.

אחד האתגרים המשמעותיים בתוכנית התמ"א היה נושא החניה שנבע מכך שהוספת דירות חדשות לבניין קיים מעלה את הצורך במקומות חניה נוספים. אחד הפתרונות היעילים לאתגר הוא שילוב מתקניחניה בפרויקטים, כמו מכפילי חניה וחניונים רובוטיים (מתקני חניה אוטומטיים), המאפשרים הגדלת מספר מקומות החניה בתא שטח הנתון.

המתקנים היוו, ועודם מהווים, פתרון יעיל לטווח הארוך לבעיית החניה בערים הצפופות במרכז הארץ, כגון תל אביב, רמת-גן, פתח-תקווה, חולון, בת ים וכפר סבא, אך גם באזורים אחרים, כמו חיפה, ירושלים, ובערים נוספות ברחבי הארץ.

החלופה העיקרית- תוכנית שקד

אחת החלופות לתוכנית התמ"א היא החלופה להתחדשות עירונית שאושרה בינואר 2023, המוכרת יותר בשמה כתוכנית שקד, ואלו עיקריה-

  • הגדלת זכויות הבנייה והגמישות- תכנית שקד מציעה יותר זכויות בנייה וגמישות מתמ"א 38, המאפשרת פרויקטים של עד 400% מהשטח הבנוי הקיים להריסה ובנייה מחדש, ו-200% לחיזוק והרחבה
  • תמריצים לרשויות המקומיות- התכנית מעודדת עיריות לקדם פרויקטים על ידי הענקת עד 15% שטחי בנייה נוספים לשטחים ציבוריים כמו גני ילדים, מעונות יום ובתי כנסת.
  • תהליך תכנוני חדש- בניגוד לתמ"א 38, שהצריכה רק היתר לקידום הפרויקט, תוכנית שקד מחייבת אישור תכנוני מפורט על ידי הרשויות המקומיות, תוך ייעול התהליך על ידי שילובו עם היתרי בנייה.
  • מיזוג מגרשים מרובים- יזמים יכולים למזג מספר מגרשים למתחם אחד, להרוס מבנים ישנים ולהשתמש בזכויות בנייה לבניית פחות בניינים אך גבוהים יותר, מה שמאפשר שימוש טוב יותר בקרקע, כגון גינות או שטחים ציבוריים.

איפה הדברים עומדים היום? 

למרות שתוכנית שקד מציגה שיפורים מבטיחים על פני תמ"א 38, לרבות הגברת תמריצים כלכליים, גמישות תכנונית ושימוש טוב יותר בקרקע, נכון לסוף יולי שנת 2023, ישנן ערים רבות ברחבי הארץ שבחרו להאריך דווקא את תמ"א 38 עד שנת 2026, ביניהן אשדוד, באר שבע, חיפה, טירת הכרמל, יבנה, ירושלים, כפר-סבא, נהריה, פתח תקווה, קריית ביאליק, ראשון לציון, רמלה, רמת גן ורעננה. ערים נוספות, כגון תל-אביב, בני-ברק, בת-ים ולוד, בחרו לא להאריך את התמ"א אלא ליצור תוכניות מתאר מקומיות. בטווח בין שני הקצוות נמצאות ערים אחרות שהציעו חלופות ברמה העירונית, בהן ניתן למצוא את הוד השרון, הרצליה, חולון, קריית מוצקין, רמת השרון, קרית אונו וגבעתיים.

איך יושפעו מתקני החניה מהשינויים? 

עוד מוקדם לומר כיצד ישפיעו סיום תמ"א 38 לצד אימוץ תוכנית שקד ותוכניות מתאר עירוניות אחרות על שוק מתקני החניה בארץ, אך דבר אחד בטוח- פתרונות החניה על מגוון הסוגים, הם הזדמנות לניהול ולניצול יעיל ונכון יותר של השטח לטובת שטחים ירוקים ומבני ציבור, ולכן כדאי לשלב אותן בכל תוכנית מתאר עירונית שתתקיים.

התחדשות עירונית- מתקן חניה אוטמטי (חניון רובוטי)
התחדשות עירונית- מתקן חניה אוטמטי (חניון רובוטי)
התחדשות עירונית- מתקני חניה מכאניים
התחדשות עירונית- מתקני חניה מכאניים
התחדשות עירונית- מתקני חניה חצי אוטומטיים
התחדשות עירונית- מתקני חניה חצי אוטומטיים